Sådan ser jeg ud nu

Gæsteblogger Stinemaria Mollie Jensen, Det er vigtigt at lære at trække følehornene til sig og mærke sig selv først

Dagens gæsteblogger er skønne Stinemaria Mollie Jensen. Stinemaria er netop aktuel med bogen Sensitiv mor. Jeg har fulgt Stinemaria i længere tid på facebook og hendes arbejde med sensitive mødre da det jo rammer spot on hos mig. Nu kan I høre mere om Stinemarias arbejde og komme lidt tættere på hende. Læs med her 🙂

julianeharkjaer.dk

Du har lige udgivet bogen Sensitiv mor, Hvordan har det været for dig at skrive bogen?

Det har været en både en meget udfordrende og selvkærlig proces. Udfordrende fordi jeg i skriveprocessen har skrevet om de udfordringer, jeg synes min sensitivitet giver – og det har været sårbart at skulle sætte ord på og fortælle om, hvor forkert jeg har følt mig og hvor svært jeg har haft ved blandt andet at sætte grænser. Til gengæld har det også været selvkærligt, fordi jeg en gang for alle har fået sluppet følelsen af at være anderledes eller besværlig. Jeg er som jeg er, og min sensitivitet er en styrke. Jeg har interviewet 50 sensitive mødre til bogen, og det, der har slået mig mest er, at uanset hvor forskellige vi er som mennesker, så har vi grundlæggende den samme angst og bekymring om at være gode nok. Og jo mere vi taler sammen, hvordan vi føler og har det, jo bedre kan vi støtte hinanden og lære at nej – vi er ikke alene, vi er ikke forkerte. Vi er lige som vi skal være, og vi kan være der for hinanden.

Hvad er den største fordel/ulempe som sensitiv mor?

Nu er vi jo ikke ens, fordi vi er sensitive, men både personligt og som mentor for sensitive mødre oplever jeg klart, at den største fordel er vores følelsesliv. Vi føler stærkt og dybt, og det giver os en empati og forståelse for andre – især vores børn – som gør, at vi hurtigt kan tjekke ind og fornemme, hvad der er brug for i familien. Det kommer så med en bagside og kan blive en udfordring, for hvis den sensitive mor udelukkende mærker alle andre og glemmer sig selv, giver det nogle eftervirkninger i form af stress, udbrændthed og en mor, der ikke har overskud.

Hvad er dit bedste råd til sensitive mødre?

Fordi du KAN mærke og fornemme alt, betyder det ikke at du SKAL. Det er vigtigt at lære at trække følehornene til sig og mærke sig selv først. Lyt til dig selv, du ved bedst og har alle svarene. Helt konkret: Stop op, træk vejret langsomt og dybt tre gange, så du får kontakt med din krop og intuition. To ekstra råd – som går igen i mine mentorsessioner og som jeg kan genkende fra mig selv – er: Det er selvkærligt at bede om hjælp, og det er selvkærligt at sætte grænser. Du må gerne sige nej. Det lyder enkelt, men kan være kompliceret, når man er god til at fornemme, hvad andre mennesker har brug for. Især den med at sige nej og sætte grænser er noget, jeg selv stadig skal være meget opmærksom på. Det at være sensitiv mor kan være meget forskelligt fra kvinde til kvinde, jeg er selv enormt sensitiv og bliver meget hurtigt stresset, hos mig er det helt sikkert tankemylder der er med til at stresse, men hvad kan være faktorerne være hos sensitive mødre? Tankemylder er helt klart en udfordrende faktor! Det er det, jeg underviser allermest i – at få skruet ned for tanker og uro, så du kan mærke dig selv bedre, få sovet ordentligt og skabt en harmoni i dig selv og i familien, som skrider, når tanker og uro tager over. Selvomsorg – at huske at tage tid til sig selv er vigtig. Bruger du al din energi på at tanke alle andre op (hvilket du er god til, fordi du er god til at mærke ind, hvad andre har brug for), ender du selv med at blive udbrændt. Du kan se det som at sidde med en kop, hvor alle andre har et sugerør nede i – og når du selv er blevet tørstig, er koppen tom. Du skal huske at fylde din egen kop, før du øser til andre. Grænsesætning er også en stressende faktor. Mange sensitive mødre (inkl. mig selv) kan have svært ved at sige fra overfor gode råd eller holdninger om os og vores børn – men det er så vigtigt at lære, især fordi det smitter af på vores børn. De gør, hvad vi gør – ikke hvad vi siger.

Hvordan kan vi i vores samfund blive bedre til at tage hånd om sensitive mødre?

Stop med at give en masse gode råd (der ofte stikker i 7 forskellige retninger) og støt hende i at finde svarene selv. Du er så klog og intuitiv som sensitiv mor, men det kan hurtigt bliver svært at lytte indad, når svigermor, sundhedsplejerske og vennekreds står klar med “du skal bare gøre sådan her…” eller “du må endelig ikke…” Det er også vigtigt både som samfund og især som relationer omkring den sensitive mor er være opmærksom på, at sensitive mødre som oftest er bomstærke og klarer utroligt meget. Vi er topgode til at jonglere med familieliv, følelser og praktiske ting. Men vi kan have en tendens til at glemme vores egne behov og alenetid. Så en støtte i at prioritere os selv, om det er så er små oaser af 10 minutter hist og her, hvor vi kan lade op, er en kæmpe støtte. Og så skal vi som samfund vide, at det er IKKE en diagnose at være sensitiv. Det er et karaktertræk. Så vi skal stoppe med at være sygeliggøre både mødre og børn, der føler, sanser og mærker meget – og lytte lidt mere til dem. Jeg ser vores sensitivitet som en stærk reaktion på, hvor hurtigt og til tider overfladisk vores samfund kører, og der er brug for empati og lytten til hinanden mere end nogensinde før.

julianeharkjaer.dk

Tusind tak til Stinemaria for at være dagens gæsteblogger 🙂

Har du lyst til at læse mere finder du Stinemarias hjemmeside her: Sensitivmor.dk

Facebook: Sensitivmor.dk

FØLG GERNE BLOGGEN VED AT KLIKKE HERUNDER:

BLOGLOVIN' FACEBOOK INSTAGRAM

</div

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sådan ser jeg ud nu