Nu gør jeg det sgu 

Gæsteblogger Liz Kierstein, Min holdning til meget unge mennesker er, at “you only live once” – men at de skal tænke sig om

Dagens gæsteblogger er Liz Kierstein, bedre kendt som Tatto-Liz. Liz har rigtig mange års erfaring indenfor tatoveringer, og jeg beundre hendes arbejde. Derfor synes jeg I skal have lov til at høre lidt mere om Liz og hvorfor tatoveringer er hendes store passion.

julianeaxen.com

Hvornår blev du interesseret i tatoveringer?

Jeg har altid elsket tatoveringer, og tegnede altid kruseduller lige fra helt lille pige. Da jeg også var vild med lækre fyre og motorcykler, først var det knallerter og biler, så faldt det naturligt også at elske tatoveringer, da det gjorde det hele ekstra cool og sejt dengang i 80’erne.

Hvornår fik du din første tatovering?

Jeg fik min første tatovering, en ørn på venstre overarm, som 18 årig. En ven skyldte en “tjeneste” så det blev en bytur og en tatovering på Istedgade :-).

Udover at tatovere i din forretning hvad går dit arbejde ellers ud på?

Herudover arbejder jeg på Rigshospitalet, Herlev Hospital og Aalborg Sygehus Syd. Disse steder arbejder jeg på Plastikkirurgisk afdeling og tatoverer efter kirurgi. Bla kvinder der har været ramt af brystkræft, og får fjernet og rekonstrueret deres bryster. Jeg taoverer brystvorter, øjenbryn, der er mistet efter kemo, jeg dækker ar, laver læber, navler, tatoverer ører og ting, hvor man ikke kan lave flere plastikkirurgiske indgreb. Fantastisk at man kan bruge tatoverings-kunsten på denne måde og give livskvalitet tilbage til personer der har været ude for ulykker, medfødte lidelser og sygdom. Meget værdifuldt. Herudover er jeg tilknyttet landets privathospitaler samt enkelte i Sverige, hvor jeg ligeledes tatoverer, når man ikke har operations-muligheder. Og sidst men ikke mindst laver jeg hår-tatoveringer på mænd, der måske i en tidlig alder, har tabt håret og/eller ønsker at få hårtransplantationer. Det er meget tabu, men det bliver SÅ flot. Et meget givende arbejde jeg har. Jeg er tatovør af hele mit hjerte, det er en livsstil og ikke “bare” et arbejde.

Hvad er din holdning til at meget unge mennesker får lavet tatoveringer?

Min holdning til meget unge mennesker er, at “you only live once” – men at de skal tænke sig om. Det man synes er cool, når man er 18, er måske ikke så sejt senere. Mange unge vil bare tusses fra hånd til hals på 10 minutter. Når man spørger hvad de vil have, så er mange i tvivl. Jeg er meget i mod, at mange under 18 tatoverer hinanden med meget giftige farver, der følger med de super billige Kineser-sæt. Det er en af mine højeste prioriteter når jeg forhandler med myndighederne, at de får stoppe de giftige farver. Vi bruger rigtig mange penge i sundhedsvæsnet på at behandle de unge (og også ældre) for infektioner og allergier på grund af de mange hjemmetatovører, der sidder – uden forstand – og tatoverer i uhygiejniske omgivelser.

Reglerne i dk om tatoveringer på hånden og hovedet bliver tydeligvis ikke altid overholdt, hvorfor synes du det er så vigtigt at folk ikke bliver tatoveret de steder?

Mht til at overholde loven, så er det ikke ulovligt at have tatoveringer “de forbudte” steder. Det er ulovligt for tatovører i DK at tatovere på hænder, hals og ansigt. Der er dog en tendens til, at politikerne måske vil være med til at ændre denne lov fra 15. juni 1966. Der er jo sket et stort skred i forhold til “det forrige århundrede”. Og da mange unge spejler sig i deres idoler, der har masser af tatoveringer på bla fingre og hals, så vil de også gerne selv have det. Jeg går ind for, at tatovørerne godt må tatovere på folk over 25 år. Jeg er sikker på, at den professionelle tatovør er i stand til at sige fra, hvis det er en helt ung, der bare vil tatovere begge hænder og halvdelen af ansigtet. I dag får mange unge bevidst tatoveringer på hænder og hals først, for at være seje og sende signaler. Det kan jo være svært at vise sin tatovering på overarmen frem, når det er så koldt som her det meste af året :-).

Har du en personlig grænse med tatoveringer? har du nogen du har fortrudt?

Jeg har en personlig grænse med tatoveringer udført her, så vi følger loven. Herudover må jeg lade det være op til den enkelte. Men når man som jeg ved, at den generelle fortrydelses-tid ligger på gennemsnitligt 1 1/2 år for ansigtstatoveringer, så vil jeg gerne sende et signal til de unge om, at det tager rigtig lang tid at få fjernet igen med laser, det koster rigtig mange penge, og det gør virkelig ondt. Mange unge udtaler “hvis jeg fortryder, kan jeg jo bare få den fjernet igen” – uden at sætte sig ind i, hvor lang tid det tager og hvor meget det koster. Jeg har ikke fortrudt mine tatoveringer. Jeg startede i en tid, hvor man ikke havde så mange penge, så man fik flere små tatoveringer, der var placeret rimelig tilfældigt. Nu har jeg selv, i kraft af min uddannelse som specialist i tatoveringsfjernelse med laser, lysnet mine tatoveringer. Jeg venter bare på at få tid til at få det dækket over igen, med noget mere sammenhængende og flot.

Hvad er dit bedste råd til folk der overvejer en tatovering?

Mit bedste råd til folk, der overvejer en tatovering er: gå altid til en professionel tatovør. lad aldrig pris bestemme størrelse eller design, gå ind i nogle forskelige tattoo studios og få en snak, find det sted, der er bedst service og kemi, spørg gerne ind til om de har taget hygiejnekursus og om de er Certificerede, som i mit studio. Som pt er det første og eneste certificerede tattoo studio i Danmark. Noget jeg iøvrigt mener og arbejder for at alle tattoo studios skal være. Jeg er stifter og talsperson af og for netværket De Professionelle Uafhængige Tatovører i Danmark. Det er Danmarks største sammenslutning af tatovører, lærlinge, medhjælpere og fagfolk. Jeg bruger rigtig meget tid på at afholde Hygiejnekurser og har udarbejdet vores Auditerings-model med deraf følgende certificering med et konsulentfirma, der også auditerer på Danmarks hospitaler. Det er mit hjertebarn, for tatoveringskunsten i Danmark og de stolte tatoverings-traditioner vi har. Danske Tatovører har en høj anseelse internationalt, det skal vi værne om og være stolte af.

julianeaxen.com

Tusind tak til Liz for at være dagens gæsteblogger 🙂

Du fider Liz på facebook her: Tatto-Liz

FØLG GERNE BLOGGEN VED AT KLIKKE HERUNDER:

BLOGLOVIN' FACEBOOK INSTAGRAM

</div

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nu gør jeg det sgu